12 situationer du skal forberede dig på at opleve, hvis du skal arbejde eller studere i Kina

12 situationer du skal forberede dig på at opleve, hvis du skal arbejde eller studere i Kina

Skal du arbejde eller studere i Kina? Så læs med her!

Når man lander i Kina første gang er man fuld af forventninger og måske også en smule skeptisk. Vi har alle hørt historier om, at kineserne spiser hunde og insekter, at de smasker, snotter og bøvser, at de er gule og går med trekantede stråhatte og måske endda rygtet om, at de ankommer til andre verdensdele i containere. Og da vi var små, fortalte vores forældre os, at hvis man gravede et hul i haven, der var dybt nok, ville man støde på en kineser.

Det med hundene og insekterne samt lydene i det offentlige rum er måske rigtigt nok, men Kina er meget mere end det. I Kina kan du ikke undgå at blive overrasket og forundret på din vej, og dit ophold i dette land vil bringe utallige mærkelige, forbløffende, komiske og til tider uforståelige situationer.

Her er 12 ting, du skal være forberedt på at opleve, hvis du skal arbejde eller studere i Kina:

1. Bu yao la! som direkte oversat betyder ”Vil ikke have krydret”, er én af de første sætninger, du kommer til at lære, når du bor i Kina – eller i hvert fald én af dem, du ønsker at lære. Kinesisk mad er enormt krydret og kan slå selv den mest hærdede ud. Mange af retterne består af forskellige chilier stegt eller grillet med kødstykker – 50% chili 50% kød, og hvis du ikke når at få sagt bu yao la, kan du godt forvente at bruge det meste af tiden på at pudse næse, græde og slukke den brændende tørst.

2. Vente i kø. Ja, der er rigtig mange mennesker med metroen om morgenen i Beijing, og kineserne er mestre i at springe over i køen, så væbn dig med tålmodighed eller mas dig igennem som de andre.

funny-panda-hat_master_23. Se alverdens pudsige hovedbeklædninger og overtøj. En del af moden i Kina vil for vesterlændinge virke morsom eller barnlig, og du skal ikke blive overrasket, hvis du ser en teenagepige iført hue med kanin-ører, en forretningsmand med en ninjaturtle-taske eller en elegant kvinde med en hale på frakken!

4. Bøøøørrb, velbekomme! Ja, det er rigtigt, at kineserne smasker, snotter og bøvser. Når du sidder i møde med en kineser eller er ude og spise på restaurant, skal du ikke lade dig slå ud af, at din bordherre udstøder en bøvs under samtalen uden at holde sig for munden. For de fleste kinesere er dét at bøvse en naturlig ting, og for nogle er det endda en måde at vise, at man er tilfreds med maden.

5. Blive selve attraktionen ved turistattraktionen. I storbyerne er kineserne efterhånden blevet vant til at se turister fra andre lande, men hvis du tager til én af de mindre byer eller besøger én af hovedattraktionerne i Beijing, som bliver flittigt besøgt af kinesiske turister fra fjerne egne af landet, kan du godt forvente at skulle stille op til alverdens familiefotos og især få taget billeder med deres børn. Først er det en lidt mærkelig situation, men det skal helt sikkert tages som en oplevelse!

6. Og du bliver ikke blot fotograferet i Kina. Som udlænding og især vesterlændinge kan godt regne med at blive tilbudt job i Kina af en vilkårlig person i metroen eller på gaden. Disse særlige jobs for udlændinge kan være alt fra engelsklærer og diskotekspromoter til noget så kreativt som model, skuespiller eller et arbejde som fake business man, idet nogle kinesiske firmaer mener, at det gavner deres image at have et udenlandsk ansigt med til forretningsmøderne.

7. Nudler, nudler og nudler. Kineserne elsker nudler; på de fleste restauranter serveres der nudler og især hvis du rejser med lokaltog kan du berede dig på at spise instant noodles til morgenmad, middagsmad og aftensmad.

chinese squat loo8. Get ready to squat! Selvom de turistede steder og pænere steder i storbyer har Western style toiletter, skal du ikke forvente at have det så snart du kommer ud af centrum. I Kina – som i mange andre steder af Asien – er toiletterne squat, og når du først HAR vænnet dig til at sidde på hug, argumenterer de fleste faktisk for, at det er mere hygiejnisk end vores toiletter i Vesten.

9. Prutte om prisen. I Kina er der tradition for at prutte om prisen, og du skal ikke lade dig slå ud af vanvittigt høje priser ved første kontakt. Kineserne er dygtige forretningsmænd, og du kan sagtens tillade dig at sige en uforskammet lav pris i forhold til den, sælgeren giver dig på markedet. Det hjælper klart, hvis du kan lidt kinesisk i forvejen som for eksempel tallene eller ”hvor meget koster det?” = (Duōshǎo qián? 多少钱?). Hvis du kan slynge “Min Ven!” ud (Wǒ de péngyǒu 我的朋友) kan du helt sikkert få en god handel i hus, og samtidig se en smilende kinesisk shop-ejer, der nyder at joke med udlændinge, der kan lidt kinesisk. Hos LTL kan vi tage dig med på Beijing Safari, hvor du lærer alle de nyttige udtryk!   Læs mere om dette under vores valgfri ekstraydelser blandt vores mandarin holdundervisningstilbud.

10. Tag masken på. Beijing er til tider i de vestlige medier pga. smogen, der indhyller byen. Nogle dage kan det være ret slemt, så det er bedst at vænne sig til at tage masken på, når man er ude i gadelivet.

Skyscraperschina1111. Se flere skyskrabere end hvad du har set i hele dit liv. Kinas byer er kæmpe store, og der er mange af dem. Selv de mindre byer er på et par millioner indbyggere, og nogle gange er boligbyggeriet gået så stærkt, at hele byer med skyskrabere endnu står tomme. Verdens 2. højeste bygning, Shanghai Tower med en højde på 632 m overgås hermed kun af Burj Khalifai Dubai (829 m).

12. Få en masse venner. Kineserne er utroligt venligst stemt over for udlændinge, og selvom du endnu ikke forstår så meget kinesisk, taler de til dig på kinesisk og hjælper dig, hvis du ikke kan finde vej. Kineserne har masser af humør og er meget nysgerrige omkring udlændinge og vores kultur.

 

Dét at bo i Kina er helt sikkert en oplevelse for livet!

0 Comments

Leave A Reply