Lær kinesisk på dine egne præmisser

Lær kinesisk på dine egne præmisser

Jer, der læser denne blog, er sandsynligvis, som jeg selv, i et eller andet omfang interesseret i/fascineret af Kina, kinesisk kultur, mad, historie, kultur og sprog, og det er navnlig sidstnævnte som jeg på denne blog vil beskæftige sig med. Jeg er tidligere translatør og har arbejdet som sådan for Europa-Kommissionen i Bruxelles, så sprog har altid haft en stor plads i mit hjerte og jeg mener, det er meget svært at beskæftige sig med et land og dets kultur uden i et eller andet omfang at beherske dets sprog.

 

Men Kina er virkelig anderledes end Vesten på faktisk alle tænkelige områder (men det tror jeg muligvis er grunden til, at landet virker så fascinerende på mange, der er uendelig meget nyt og spændende at gøre sig bekendt med), men man risikerer også skuffelser og nederlag, hvis man ikke møder landet og befolkningen med et meget åbent sind.

lær kinesisk i beijing

Som sagt henvender denne blog sig først og fremmest til dem, der kunne tænke sig at studere kinesisk i Kina. Jeg har et rimeligt godt erfaringsgrundlag til at kunne udtale mig om fordelene ved LTL, idet jeg har erfaring som studerende ved et stort kinesisk statsdrevet universitet (Beijing Cultural and Language University (Beijing Yuyan Daxue), en privat sprogskole i Beijing samt med individuel undervisning fra kinesiske studerende og lærere i både Beijing og Europa.

 

Jeg tog 2 sabbatår fra 2005-2007 og var indskrevet på Beijing Yuyan Daxue i undervisningsåret 2005-2006, men droppede ud efter juleferien, da jeg slet ikke kunne forlige mig med undervisningsformen, der i meget høj grad byggede på udenadslære og slet ikke på dialog og aktiv brug og beherskelse af sproget, som er det, der interesserer mig. I min resterende tid i Kina gik jeg på privat sprogskole og havde privatlærere, der underviste mig hjemme hos mig selv.

 

Da jeg efter jeg gik på pension (jeg er 54) besluttede mig for at på ny at prøve at forbedre mit kinesiske, henvendte jeg mig sidste sommer til ca. 13 sprogskoler i Beijing med de krav, jeg havde til undervisningen: 15 timer om ugen fordelt med 3 timer om om dagen fra mandag til fredag, undervisning skiftevis formiddag og eftermiddag, ingen (eller meget begrænset) brug af lærebøger, yngre lærere samt det vigtigste: en-til-en undervisning. 4-5 skoler mente at kunne opfylde disse krav. Jeg endte med ret hurtigt at vælge LTL. Dels kunne de opfylde mine betingelser, dels svarede de meget hurtigt og præcist på alle mine spørgsmål, så jeg fik lige fra starten af fornemmelsen af, at de havde check på tingene.

lær kinesisk i kina

Jeg indskrev mig i første omgang for en 3-måneders periode (september – december 2015) på et turistvisum og fik skolen til at sørge for et sted at bo. Lige fra starten fandt jeg mig rigtig godt tilpas på LTL. Det er en lille skole med 10 fuldtidsbeskæftigede lærere (i perioder med mange studerende, trækker de også på løst tilknyttede lærere) samt 6-8 kontoransatte. Lokalerne er moderne, lyse og venlige, der er faktisk tale om en stor lejlighed i to etager, undervisningslokalerne er indrettet til mellem 1 og 6 studerende (se billede af mig og en af mine lærere). Stemningen er meget afslappet og hyggelig, der er et køkken hvor man gratis kan lave kaffe og te (der er vist endda gratis øl efter 5 p.m., men det har jeg ikke personlig erfaring med, da jeg aldrig er på skolen så sent!) og et af lokalerne er en blanding af kontor og kantine, hvor kontorpersonalet arbejder midt mellem studerende, der spiser frokost eller holder te/kaffe-pause ).

 

Hvis du vælger en-til-en undervisning kan du nærmest 100% bestemme hvor, hvornår og hvordan undervisningen skal foregå. Jeg har to lærere (en mandag-onsdag-fredag, en anden tirsdag og torsdag). De er rigtig gode begge to. Som sagt, sagde jeg fra starten, at jeg ikke brød mig om kinesiske lærebøger, så jeg vælger nogle emner eller medbringer selv materiale til undervisningen (jeg noterer, når jeg ser kinesiske tegn og udtryk jeg ikke kender i metroen, i butikker, restauranter, når jeg ser fjernsyn eller læser artikler på kinesisk, så jeg har altid en mængde spørgsmål med til mine timer, men hvis du er (ny)begynder er det nok smartest i et eller andet omfang at bruge lærebøger). Jeg bruger selv en form for lærebog, nemlig en, der fokuserer på lytteøvelser, idet det sværeste for mig er at forstå hvad kinesere siger, jeg har nemmere ved selv at udtrykke mig og ved at læse og skrive.

 

Mkinesisk læreren det er jo fordelen ved en-til-en klasser, at man selv fuldstændig kan bestemme hvad man skal fokusere på, lærerne er ”med på den værste” forstået på den måde at de 100% respekterer de studerendes ønsker (”du betaler, du bestemmer”, det er meget kinesisk!). Hvis du er begynder kunne du også evt. vælge at have de fleste timer sammen med andre studerende og så måske en dag om ugen, hvor du er alene med en lærer for at fokusere på det, der interesserer dig mest/det du har svært ved.

 

Du kan vælge at lade skolen sørge for et sted at bo, det gjorde jeg sidste år, men var lidt uheldig med at bo i en ejendom, hvor der var utrolig meget renovationsarbejde og dermed meget støj (meget høj boren, hamren) etc), så da jeg kom tilbage efter jul fandt jeg selv en lejlighed. Den ligger mindre end 5 min. gang fra skolen, så nogle gange kommer læreren hjem til mig og underviser mig hjemme. Lærerne følger også gerne med i banken, på posthuset eller i forretninger, hvis du har noget praktisk du skal have ordnet. Det er ikke bare praktisk men faktisk en rigtig god undervisningsmetode, for man husker faktisk de udtryk man lærer i sådanne ”virkelige” situationer betydeligt bedre end hvis man læser det i en bog – det er jo selvfølgelig helt i LTL’s ånd at lære på den måde.

 

Skolen tager sig rigtig godt af sine studerende, de arrangerer udflugter og der er næsten ugentligt en aften, hvor studerende og ansatte går ud og spiser sammen. Der er også forskellige kulturelle tilbud. Jeg må tilstå at jeg ikke deltager i disse arrangementer, da jeg allerede havde boet i Beijing i sammenlagt 2 ½ år, da jeg startede på LTL, så jeg havde set alle turistattraktionerne, men hvis du ikke har været i Beijing før eller kun på korte besøg, så kan LTL helt sikkert sørge for, at du ikke kommer til at kede dig!

 

Jeg var så tilfreds med mit 3-måneders studieophold sidste efterår, at jeg nu er i gang med et 6-måneders forløb, der slutter 30. juli, hvor mit visa udløber. Man kan som studerende ved en privat sprogskole maksimalt få et 6.måneders studenter-visum, men LTL er meget behjælpelig med at få et sådant visa, det er ikke noget problem. Jeg har lejet min nuværende lejlighed til slutningen af september 2017 og har planlagt at gennemføre endnu 2 6-måneders studieforløb på LTL, inden jeg sandsynligvis sætter kursen mod Dk i efteråret 2017.

 

Chengde Summer Palace, ChinaLTL kan også tilbyde ophold hos værtsfamilier. Jeg benyttede mig selv af denne mulighed tidligere i år, hvor jeg opholdt mig 7 uger hos en værtsfamilie i Chengde, 200 km. nord for Beijing. Det var i Chengde de kinesiske kejsere tilbragte sommerhalvåret, og man siger, det var her mandarinkinesisk blev udviklet og sat i system og at folk i Chengde taler det bedste mandarinkinesisk i hele Kina (selv om ikke alle er enige hvad det angår!). Jeg boede hos en rigtig typisk kinesisk 3-generationers kinesisk familie: et ungt par på ca. 30, en meget kær lille dreng på knap 3, samt mandens forældre. Ingen i familien kunne mere end 10 engelske ord, så der er ingen vej uden om at tale kinesisk uanset hvor meget eller lidt man nu kunne. Det lå familien meget på sinde at jeg havde en god tid i Chengde og de præsenterede mig for venner, familie, kolleger og farmoderen tog mig flere gange med på sin arbejdsplads, hvor der var livlig social aktivitet. Der er ingen fysisk skole i Chengde, så jeg mødtes med min lærer på cafeer, restauranter, museer eller vi spillede bordtennis i parken, når vejret tillod det. Man kan selvfølgelig også blive undervist af læreren i værtsfamiliens lejlighed. Det var en rigtig, rigtig god oplevelse, jeg er stadig i jævnlig kontakt med familien og regner med at besøge dem til efteråret, når jeg kommer tilbage til Beijing.

 

Som sagt, har jeg en del erfaring med kinesisk-undervisning i både og Europe og jeg vil gerne give min varmeste anbefaling af LTL, det er uden sammenligning den bedste undervisning, jeg har modtaget hvad kinesisk angår og jeg vil gerne medvirke til at udbrede kendskabet til denne skole, som bruger undervisningsprincipper, som er helt i min ånd.
Du er velkommen til at kontakte mig for yderligere informationer.

 

Håber, du får en fantastisk tid i Kina (chancerne er i hvert fald store!).

0 Comments

Leave A Reply