Sne- og isfestivalen i Harbin – en oplevelse for livet

Sne- og isfestivalen i Harbin – en oplevelse for livet
I år blev Sne- og Isfestivalen i Harbin i Kina fejret for 31. gang, og den bliver mere og mere imponerende for hvert år, der går. Ispaladser, is-buddhaer og forlystelser i massevis tiltrækker både nationale og internationale besøgende, der er klar til at udholde det hårde vintervejr.

Den bidende kulde mærkes allerede, når man træder ud af togstationen i Harbin, som ligger i Kinas nordøstlige hjørne – blot 500 km fra den allerøstligste del af Rusland.  Termometret viser -14 grader og ligegyldigt hvor godt man tror, man er forberedt til at komme den isnende kulde i møde, går der ikke mange sekunder før vinden river i ansigtet, og man bare vil indenfor igen hurtigst muligt. Og under de hårdeste vintre kan minusgraderne faktisk snige sig under -35 grader!

Men straks glemmes kulden for et øjeblik for allerede uden for togstationen er der en stor, imponerende port lavet af is, som turister stimler sammen om, og forventningen og spændingen om, hvad de følgende dage vil bringe under Harbin Ice end Snow Festival, øges yderligere.

windmillHovedattraktionen i Harbin under denne festival er Ice and Snow World; en vinterforlystelsespark med kæmpe isskulpturer – nogle op til 30 meters højde, og de lyser op i alverdens farver om aftenen. Blandt de fremragende bygningsværker kan man finde slotte, tårne, karruseller, igloer, broer, labyrinter, ja selv en hollandsk mølle har fundet vej hertil – sponsoreret af Heiniken står den her og funkler sammen med de andre værker af is. Hele stemningen får det til at virke som en storby i sig selv.

Om det er en bank eller et palads er ikke helt til at se, men mange af skulpturerne er sponsoreret af forskellige kinesiske banker, som hermed har deres navn skrevet med store bogstaver hen over kunsten – noget som de fleste nok vil mene ødelægger lidt af det magiske ved kunsten.

Priserne er pumpet op på snacks og drikkevarer, og køerne til de mest populære forlystelser er flere hundrede meter lange, og med den bidende kulde om aftenen på 18-20 minusgrader holder man ikke til et besøg på mere end et par timer. Men hvis man har lidt tålmodighed, kan man prøve de forskellige is-kælkebaner, skøjter og iscykler.

En god måde at holde varmen på er at tage så mange lag tøj på som muligt (selvfølgelig!) – gerne 6-7 bluser –  og dække ansigtet godt til med et tørklæde, men et rigtig effektivt middel er også små varmesække, der sælges for 1 yuan (1 krone) overalt i Harbins supermarkeder og på gaden. Hvis man klistrer disse på tøjet mellem de 2 inderste lag (de må ikke berøre huden direkte), er man sikret varme i de næste 12 timer. Og endnu bedre er det at klistre dem til den inderste sok og ind i vanterne for virkelig at kunne holde varmen.

Men isfestivalen i Harbin er meget mere end Iceworld. Man kan fx tage på et af ski-resorterne, der ligger få timers kørsel fra byen, opleve hundredevis af tigre på nært hold i Siberian Tiger Park eller besøge nogle af de andre udstillinger for eksempel Sun Island, der byder på sne-figurer i massevis.

dogsleddingMen hjertet af Harbin findes ved bredden af Shangua-floden i byens centrum. Det er her de lokale Harbin-borgere samles og nyder festivalen og vinterens aktiviteter. Her kan man finde kælkebaner, skøjtebaner, snescootere og laserskydning, og man kan også tage med hundeslæde eller hestevogn på en kort tur på den tilfrosne flod. Min barndomsdrøm om at køre i hundeslæde brast dog, da muligheden endelig opstod lige foran mig; for de smukkeste, søde slædehunde måtte kæmpe for ikke at snuble på deres poter, når de trak de kinesiske turister rundt på isen, og selvom jeg virkelig ønskede at prøve at køre i hundeslæde (det var én af grundene til, at jeg tog til Harbin), måtte mit dyrehjerte takke nej, da de ivrige slædehundeførere nærmest bar mig op på slæden. Så drømmen om en tur med hundeslæde er sat på pause i denne omgang.

Alt imens solen går ned over hustagene og Harbins hårde kulde for alvor bryder frem, sælges der pølser på spyd og glaserede æbler, og de ældre hygger sig med slyngspilsnurretop. Lanterner af rispapir sendes til vejrs og lyser op på himlen, og det skaber en vidunderlig stemning.

Dagens strabadser kan passende sluttes af med en ægte kinesisk lokal oplevelse med et besøg på den lokale badeanstalt. Mange kinesiske hjem har ikke bad, så man kan finde et badehus på næsten hvert gadehjørne. Standarden varierer fra sted til sted, men generelt er disse offentlige bade yderst rene og man kan vælge mellem forskellige servicer. Kønnene er strengt opdelt. Først vasker man sit hår og krop under bruseren i et fællesrum. Dernæst bliver kroppet skrubbet godt og grundigt igennem af den kinesiske mutter og bagefter bliver man smurt ind i saltskrub af havsalt, honning eller mælk. Derefter skyller man sig igen og kan hoppe ind i saunaen og blive varmet rigtigt godt igennem. Det er en god måde at se og opleve en årelang kinesisk tradition, og en super måde at slutte den kolde Harbin-tur af på!

Sne og Is-festivalen afholdes hvert år i starten af januar og kører om regel til og med det kinesiske nytår i midten af februar.

0 Comments

Leave A Reply